Byta taket på villan

Ett tak har en hållbarhet mellan 30-50 år beroende på ytskikt och hur stor belastning och typ av väderlek taket utsätts för. Oftast är det materialen under ytskiktet som går ut tiden snabbast, medan plåten eller teglet kanske ser härjat ut behöver det inte vara några större fel på det trots några årtionden på nacken. När du kommer till punkten att det är dags att byta taket står ut inför flera stora val. 

Ytskiktet

Det är alltid lättast att byta till samma material som innan. Du kan fortfarande förändra utseendet, om du vill. Du kan gå från svart till rött tak eller från pannplåt till plåttak TRP20 som har bra bärighet och räfflad yta.  Tänk på att vissa material kan inte användas vid för hög eller låg lutning. Nästan platta tak fungerar bäst med papptak eller möjligen plåt medan väldigt branta tak kan ha plåt eller tegel.

Underlaget

Vad har du för underlag idag? Många hus från 70-talet och framåt har endast masonit mellan takstolarna och sedan plåt ovanpå, det är ett enkelt och billigt sätt att bygga ett tak. Men det är svårt att gå på ett sådant tak och utföra underhåll utan att falla genom. När du ändå gör om taket måste du fundera på om du vill fortsätta med ett sådant upplägg eller lägga dit råspont som ger ett stadigare tak.

Isolering

När du byter tak har du möjligheten att tilläggsisolera taket. Majoriteten av husets värmeläckage kommer genom taket och vinden som ofta är undermålig eller lite isolering. En tämligen ny metod i Sverige, som länge varit standard i Tyskland, är att isolera taket utifrån. Därmed kan du behålla storleken på rummen under taket och behöver inte göra åverkan på väggarna inomhus.